Ucapan YB Menteri Pelancongan Dan Kebudayaan Malaysia Sempena Majlis Perhimpunan Bulanan KPK

UCAPAN

YB DATO’ SERI MOHAMED NAZRI TAN SRI ABDUL AZIZ
MENTERI PELANCONGAN DAN KEBUDAYAAN MALAYSIA

MAJLIS PERHIMPUNAN BULANAN
KEMENTERIAN PELANCONGAN DAN KEBUDAYAAN MALAYSIA

DEWAN SERBAGUNA KPK
10 FEBRUARI 2014 (ISNIN), 2.30 PTG


Tuan-tuan dan puan-puan,
Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Salam Sejahtera dan Salam 1Malaysia

1. Bersyukur saya pada tanggal keramat ini kerana diberi kesempatan oleh Allah Subhanawata’ala untuk bersama-sama tuan-tuan dan puan-puan pada petang di dewan yang indah ini.

2. Perhimpunan bulanan ini merupakan satu peluang untuk saya mengucapkan ribuan terima kasih serta merakamkan penghargaan saya kepada semua warga Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia (KPK), termasuk warga kesemua 12 agensinya, yang sentiasa bertungkus lumus menjadikan semua acara, program, aktiviti dan kempen yang telah dirancang serta dilaksanakan dengan jayanya.

3. Masa berlalu dengan begitu pantas. Hampir setahun saya di sini, saya dapati diri saya amat bertuah kerana dapat mengenali insan-insan di KPK dan agensi-agensinya yang bukan sahaja bekerja keras, tetapi sentiasa berusaha memberikan idea-idea inovatif lagi kreatif untuk menjayakan visi dan misi kementerian, yakni untuk memajukan Malaysia sebagai destinasi pelancongan dan kebudayaan bertaraf dunia serta membina jati diri bangsa berteraskan seni, budaya dan warisan negara.

4. Sesungguhnya, usaha murni ini adalah bertepatan dan selari dengan hasrat YAB Perdana Menteri kita untuk terus memperkasakan Dasar Transformasi Negara bagi tahun 2014. Memang benar bahawa pelaksanaan agenda dan transformasi Negara kita perlu dihebatkan dalam tahun 2014 dan seterusnya memandangkan tempoh mencapai status Negara maju berpendapatan tinggi semakin singkat.

5. Justeru, apa yang penting, bagi saya, adalah transformasi atau perubahan yang dilakukan harus mengambikira pandangan dan hasrat rakyat. Ini penting kerana usaha ini akan membiolehkan rakyat memiliki satu “sense of belonging” bagi memastikan pelaksanaan transformasi yang berjaya. Ini sekaligus, akan dapat memperlihatkan betapa perihatinnya kerajaan kepada rakyat. Dalam hal ini, saya yakin kita di Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan berada di landasan yang tepat untuk terus meningkatkan daya saing serta menjana pertumbuhan ekonomi yang positif untuk Negara dalam sekor pelancongan dan kebudayaan.

6. Sehubungan itu, gagasan merakyatkan perkhidmatan awam yang seringkali diungkapkan oleh Ketua Setiausaha Negara merupakan satu lagi usaha yang baik dan positif. Usaha murni ini bertujuan memperkasakan perkhidmatan awam kita. Semangat merakyatkan perkhidmatan awam yang dipupuk di kalangan pekhidmat awam bertujuan menyedarkan mereka bahawa apa jua yang mereka lakukan adalah untuk kebaikan rakyat, termasuklah diri tuan-tuan dan puan-puan sendiri.

7. Dalam hal ini, saya menggesa tuan-tuan dan puan-puan mengamalkan prinsip-prinsip utama Merakyatkan Perkhidmatan Awam, seperti sikap keterbukaan, tabiat turun padang dan bermusyawarah (engagement) yang bertujuan mempertingkatkan lagi “performance dan outcome” tuan-tuan dan puan-puan sekalian.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan sekalian,

8. Sepanjang tahun 2013, Negara kita, Malaysia, telah menerima beberapa penganugerahan dan pengiktirafan di peringkat global. Umpamanya, :

a. Kuala Lumpur sekali lagi menduduki tempat ke-empat dalam senarai 10 bandaraya membeli-belah terbaik di dunia oleh CNN Travel, yang meletakkan Kuala Lumpur dalam kumpulan sama dengan New York, Tokyo dan London.

b. CNN Travel juga meletakkan tiga pantai di Malaysia dalam senarai 50 pantai terbaik di dunia iaitu Tanjung Rhu di Langkawi, Kedah (tangga ke-49), Juara Beach di Pulau Tioman, Pahang (tangga ke-21) dan Pulau Perhentian Kecil, Terengganu (tangga ke-13).

c. Malaysia juga disenaraikan sebagai salah satu daripada 10 destinasi terbaik dunia yang mesti dilawati bagi tahun 2014 oleh Lonely Planet dan menjadikan Malaysia sebagai satu-satunya Negara Asia yang termasuk dalam senarai tersebut.

9. Memang benar kita seharusnya berbangga dengan pencapaian-pencapaian tersebut yang merupakan sumbangan signifikan hasil industri pelancongan dan kebudayaan kita. Namun begitu, we should not rest on our laurels. As a matter of fact, there are more things to be done. Kita berhadapan dengan negara-negara yang turut menawarkan produk pelancongan yang hampir serupa mahupun tarikan kebudayaan yang menarik, dan mereka juga sentiasa mencipta kelainan untuk menarik pelancong asing ke negara mereka. Oleh itu, lembaran 2014 dan seterusnya ini haruslah dilihat sebagai peningkatan kesungguhan usaha dan tanggungjawab, lebih-lebih lagi di pihak Tourism Malaysia dan kesemua agensi yang berkaitan, bagi pencapaian yang lebih gemilang agar manfaatnya dapat dinikmati bersama oleh semua pihak.

Tuan-tuan dan puan-puan,

10. Tirai 2014 telah kita buka dengan acara sambutan pelancong di semua 37 pintu masuk utama Negara ini. Kita telah berjaya melaksanakan Majlis Pelancaran Tahun Melawat Malaysia 2014 atau Visit Malaysia Year 2014, di Dataran Merdeka, dalam suasana yang cukup gilang-gemilang. Kempen ini dijangka menjadi pemangkin kepada industri pelancongan Malaysia untuk bergerak ke hadapan dan bersama-sama lah kita merealisasikan sasaran menerima 28 juta pelancong asing dengan penjanaan pendapatan sebanyak RM76 bilion pada 2014.

11. Di sinilah terletaknya peranan tuan-tuan dan puan-puan semua sebagai “Duta VMY” sejajar dengan gagasan “We are the Host” yang mencerminkan bukan sahaja kekayaan budaya serta kepelbagaian warisan kita, malah jua keamanan, stabiliti serta kemesraan sebagai rakyat Malaysia. Sesungguhnya, inilah “unique selling point” Negara kita yang harus dihayati dan dihargai bersama dalam usaha menyatupadukan rakyat kita di samping memikat minda dan hati pelancong di Negara kita.

12. Seterusnya, penganjuran ASEAN Tourism Forum (ATF) 2014, di Kuching, Sarawak baru-baru ini, saya kira cukup berjaya meningkatkan persefahaman dan permuafakatan di kalangan anggota ASEAN dalam memacu industri pelancongan Negara. Di sini, saya mengucapkan terima kasih kepada semua pihak Kementerian, Tourism Malaysia dan semua yang telah terlibat dalam perancangan dan pelaksanaan ATF 2014 yang telah dilaksanakan dengan jayanya.

13. Di kesempatan ini, saya ingin memuji semua warga Kementerian dan agensi-agensinya atas komitmen dan kesungguhan untuk berusaha ke arah pencapaian Pelan Transformasi Pelancongan Malaysia, iaitu untuk menarik 36 juta pelancong asing ke negara kita yang akan menjana pendapatan sebanyak RM168bilion menjelang tahun 2020. Sehubungan itu juga dari perspektif kebudayaan, pada tahun 2020, kerajaan mensasarkan kandungan industri kreatif menyumbang RM33 bilion kepada pendapatan negara kasar, yang mana industri ini dijangka berkembang pada kadar 11% setahun.

Tuan-tuan dan Puan-Puan sekalian,

14. Saya telah dimaklumkan bahawa Industri Perniagaan Pelancongan atau “Business Tourism” telah berkembang dengan baiknya sejak penubuhan Malaysia Conventions & Exhibitions Bureau atau MyCEB empat tahun dahulu. Pada tahun 2013, sebanyak 134 bilangan acara telah dibida dengan hasil atau impak ekonomi sebanyak RM786 juta. Pada tahun ini, lebih daripada 10 acara antarabangsa telah memilih Malaysia sebagai destinasi persembahan mereka.

15. Saya juga difahamkan Islamic Tourism Centre (ITC) sedang mempergiatkan usaha bagi menjadikan Malaysia sebagai hab premier bagi “Islamic tourism among Islamic nations“. Saya percaya segala usaha kerjasama strategik yang merangkumi pelancongan dan kebudayaan ini serta penyelidikan dan penerbitan bahan berkualiti oleh ITC bakal mendatangkan pulangan ekonomi yang signifikan kepada kita semua.

16. Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA) pula telah menjalankan kerjasama persefahaman antara ASWARA dengan The Academy of Performing Arts di Prague, Czech Republic serta Memorandum Persefahaman dengan LV Prasad Film & TV Academy India di ASWARA yang menjurus kepada penaiktarafan dan persefahaman dari segi kerjasama akademik dan pertukaran pengalaman di peringkat antarabangsa.

17. Pengukuran pencapaian key performance indicator (KPI) Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia diukur melalui jualan produk-produk kraf tangan. Bagi tahun 2013 sasaran yang ditetapkan ialah sebanyak RM350 juta dan capaian sasaran sebanyak RM409.04 juta. Ini menunjukkan peningkatan sejumlah 20% dibandingkan tahun 2012. Saya berharap Kraftangan Malaysia akan terus berusaha gigih untuk mencapai sasaran jualan sebanyak RM430 juta bagi tahun 2014.

18. Penubuhan Galeri Potret Negara oleh Balai Seni Negara merupakan platform ke arah merealisasikan penubuhan sebuah institusi khas untuk Galeri Potret Negara pada masa hadapan. Asas penubuhan Galeri ini bertujuan mengiktiraf dan meningkatkan perkembangan catan potret di Malaysia sebagai penganugerahan kepada seniman terutama pelukis-pelukis potret.

19. Saya juga ingin merakamkan syabas dan terima kasih kepada Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara yang sentiasa berfokus kepada unsur menyatupadukan rakyat Malaysia, membina kekuatan jatidiri serta identiti bangsa serta mewujudkan indusrti kreatif yang berdaya maju. Juga kepada Istana Budaya yang telah, sedang dan akan terus mementaskan pelbagai bentuk persembahan menarik dalam tiga genre utama, iaitu muzik, teater dan tari yang melibatkan penyertaan dari penggiat seni teater tempatn dan antarabangsa. Saya juga ingin merekodkan ucapan tahniah kepada Jabatan Arkib Negara, Jabatan Warisan Negara, Perpustakaan Negara Malaysia dan Jabatan Muzium Negara, di atas kesungguhan untuk sentiasa melaksanakan idea dan inisiatif baru dalam memantapkan kebudayaan Negara kita, di samping turut menyumbang kepada industri pelancongan Negara.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan sekalian,

20. Saya juga ingin mengumumkan di sini bahawa Bangunan Ibu Pejabat KPK berjaya mendapat pengiktirafan Sijil Amalan Persekitaran Berkualiti oleh Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC) setelah berjaya melepasi Audit Pematuhan yang telah diadakan oleh Juru Audit MPC pada 28 November 2013. Justeru, saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan tahniah kepada semua warga KPK dan Tourism Malaysia, khususnya Ahli-Ahli Pasukan 5S yang terdiri daripada Ketua-Ketua Zon, Ahli-Ahli Pasukan Juru Audit Dalaman dan Ahli-Ahli Jawatankuasa Latihan, Jawatankuasa Promosi dan Jawatankuasa Audit di atas sumbangan dan komitmen yang telah dicurahkan sehingga kita berjaya memperoleh pensijilan ini.

21. Saya mengamil kesempatan ini untuk menyarankan agar semua warga Kementerian dan Jabatan sentiasa menyahut seruan YAB Perdana Menteri dengan mengutamakan dasar-dasar penjimatan , yakni dengan mematuhi Garis Panduan Kaedah Penjimatan Tenaga di Pejabat sebagai langkah pengurangan perbelanjaan kos utiliti Kerajaan sebanyak 5%. Padamkanlah lampu yang tidak atau jarang digunakan seperti bilik stor, bilik mesyuarat dan pantry serta padamkan lampu setelah meninggalkan sesuatu bilik yang tidak berpenghuni serta kurangkan waktu operasi sistem penghawa dingin di samping menyelaraskan suhu ke paras yang disarankan. Adalah menjadi hasrat saya agar kita semua melaksanakan dengan terbaik langkah penjimatan perbelanjaan kerajaan serta mengamalkan perbelanjaan secara berhemah.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian,

22. Sesungguhnya perjalanan yang menunggu di hadapan kita bukanlah mudah. Ianya pasti dipenuhi pelabagai onak dan duri. Namun begitu, saya percaya dan yakin, jika kita terus bersatu dan bekerjasama dengan erat, pastinya segala halangan dapat diatasi dengan mudah. Seperti kata pepatah, “bulat air kerana pembetung, bulat manusia kerana muafakat”. Marilah kita semua berazam melipatgandakan usaha dan kegigihan kita untuk menjadi sebuah organisasi yang lebih cemerlang pada tahun in dan seterusnya. Sentiasalah utamakan adab dan kesopanan kita sebagai rakyat Malaysia. Sebelum saya mengakhiri ucapan saya, izinkan saya bermadah pantun :

Berenang tenang si angsa
Burung kedidi bermain di titi,
Dari budaya dikenal bangsa,
Dari budi dikenal hati.
Sekian, terima kasih.

Wabillahitaufiq wassalamua’laikum warahmatullahi wabarakatuh

Latest News